Modder stroomt huizen binnen in Kanne

Op 24 mei 2012

"We zagen het water uit de velden komen. Op dat moment weet je dat het te laat is", vertellen Francis Vrijens en Ria Jacobs. "Er vielen dikke hagelbollen en de modder liep mee onze kelders binnen. We hebben een hele dag gepoetst, maar het zal nog enkele dagen duren vooraleer alles netjes is", zeggen de twee vrouwen. Bij Ria stond de modder een meter hoog.

"Mijn diepvriezer viel om door de kracht van het water en ook mijn wasmachine sneuvelde", zegt ze. "Waterellende is erg, maar de modder zorgt voor nog grotere overlast. De tuin was een echte moddervijver. Ik woon ondertussen 46 jaar in Kanne. In die periode was er driemaal wateroverlast, maar het was nog nooit zo erg als nu." Francis wil dat de gemeente ingrijpt. "Ik hoop dat het probleem wordt bekeken, want dit wil ik nooit meer meemaken."

Buizen

Schepen van Openbare Werken Gerard Stratermans wijt de wateroverlast aan een grote dosis pech. "Wat zondag gebeurde, was zeer lokaal. Een echte wolkbreuk, waarbij op een klein uur zestig liter per m2 uit de lucht viel. Dat is te veel in zo'n korte tijdsspanne", zegt hij. "Een dergelijke hoeveelheid kan je onmogelijk tegenhouden, zelfs wanneer je buizen zo groot als een huis legt. De voorbije vijftien jaren werkten we in Riemst ontzettend hard aan de waterproblematiek in zowat iedere deelgemeente."

"In Vlijtingen was de situatie destijds het ergst. Als het daar flink regende, stond een deel van het dorp helemaal blank. Dat probleem is nu volledig van de baan, maar als er zoals zondag 60 liter regen uit de lucht valt, komt ieder dorp in de problemen. De leemgrond van de velden stroomde mee met het water en zorgde voor veel ellende."

Guy Kersten, schepen van Landbouw in Riemst, pikt in op het probleem. "Landbouwers die schade hebben aan hun gewassen kunnen een beroep doen op de gemeentelijke schadecommissie. Die commissie komt niet alleen tussen bij overstromingen, maar ook bij vorstschade aan fruit zoals vorige week. Boeren die de schade willen laten vaststellen, moeten de gemeente contacteren. Zij krijgen geen geld terug, maar als de schade groter is dan twintig procent, kan een fiscale compensatie gegeven worden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is