Te veel water en sneeuw, te weinig licht

Op 25 februari 2011

Als je met de realiteit van de titel te maken krijgt, kan dat voor een aantal vervelende gevolgen zorgen. Tenzij er oplossingen worden aangereikt waardoor de ontstane hinder wordt beperkt.

Te veel water ...

Als hevige regenval modderdeeltjes laat afspoelen in grachten, beken en op de openbare weg, spreken we over erosie. Dit probleem is gedeeltelijk op te vangen door de teeltwijze van de gewassen aan te passen. Het grootste heil mogen we verwachten van de buffering van het overtollige water. Hiervoor heeft onze Technische Dienst op verschillende locaties langs ruilverkavelingwegen bufferbekkens aangelegd. Dat gebeurde door middel van aarden dammen en het plaatselijk verhogen van ruilverkavelingwegen. Hierdoor kan het afstromende water worden gebufferd. Het water kan deels infiltreren of verdampen.
Het wordt ook met een buis met kleine diameter vertraagd naar een open gracht en/of openbare riolering afgevoerd. Hierdoor wordt het rioleringsnet in de dorpskernen ontlast en de wateroverlast beperkt. De meegevoerde modderdeeltjes blijven achter in het bekken. Om de opvangcapaciteit te behouden, moeten we het bekken na verloop van tijd wel opruimen. Een bewijs van efficiëntie kregen we half november. Bijna het hele land kreeg toen te maken met wateroverlast maar Riemst bleef, dankzij de goede werking van zijn verschillende bufferbekkens, van veel ellende gespaard.

Te veel sneeuw ...

Na vele jaren 'hopen', hebben hem vorig jaar gekregen: een witte Kerst! De sneeuwruimers van de Technische Dienst draaiden dagelijks bijna de klok rond. door de overvloedige sneeuwval was het ontzettend moeilijk om overal - laat staan gelijktijdig - alle wegen volledig sneeuwvrij te houden. De dag voor Kerstmis werd de situatie echt onhoudbaar. Daarom vroegen en verkregen we de bereidwillige medewerking van verscheidene landbouwers om sneeuw te ruimen. Mede dankzij deze mensen lag ons wegennet er op Kerstavond behoorlijk bij. Bedenk dat de mensen van onze strooidienst tot begin januari 2011 meer dan 750 uren presteerden! In totaal werden 325 ton zout en 125 ton zand verbruikt. Samen betekent dat een kostprijs van om en bij de 35.000 euro.
Onze dank gaat ook naar onze inwoners. Tijdens de dagelijkse strooibeurten toonden ze over het algemeen veel begrip en waardering voor de moeilijk taak van onze mensen. Een vriendelijke zwaai of een duim om werkte duidelijk stimulerend!

Te weinig licht ...

Defecte straatverlichting kan je vrij eenvoudig melden via www.infrax.be onder de rubriek 'storingen en onderhoud' en vervolgens 'straatverlichtingformulier'. andere mogelijkheid is via het gratis tel. nr. 0800 60 777. Je kunt een defecte straatverlichting natuurlijk ook melden via het meldingsformulier op www.riemst.be of onder de kantooruren telefonisch bij onze Technische Dienst op +32 12 44 03 90.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is