U bent hier
Zolad+ vervult een rol van betekenis
Zolad+ is de opvolger van de ZOLAD, de vereniging die beter bekend stond als de Zuid-Oost-Limburgse Archeologische Dienst. Wegens de naambekendheid én het feit dat de huidige vereniging bouwt op de principes van de vorige werd de naam behouden, zij het niet meer als letterwoord maar eerder als merknaam. De plus verwijst naar de extra dimensie van het bouwkundige en - later - het landschappelijk erfgoed.
Archeologie
Riemst heeft een rijk archeologisch verleden dat ook in de rest van Vlaanderen meer en meer bekendheid geniet. Dat is te danken aan de verschillende wetenschappers die hier in het verleden rondliepen. In tientallen wetenschappelijke artikels kreeg onze gemeente de volle aandacht, van de bandkeramiek tot de late middeleeuwen.
Die archeologische rijkdom en ondertussen internationale weerklank wordt nogmaals versterkt dankzij twee door de Vlaamse overheid opgestarte studieopdrachten. Over die studieopdrachten - o.a. het Plateau van Caestert - verneem je alles op http://onroerenderfgoed.ruimte-erfgoed.be/Default.aspx?tabid=14608.
Zolad+ werd ondertussen gevraagd om nog twee andere studieopdrachten voor te bereiden. Ze omvatten het onderzoek naar twee vermoedelijke Romeinse begraafplaatsen, een in Herderen, de andere in Vroenhoven. Deze studieopdrachten, wanneer uitgevoerd, zullen toelaten de Romeinse materiële cultuur beter te begrijpen en, zo nodig, te beschermen.
Bouwkundig Erfgoed
Ook boven de grond is veel van dat rijke verleden van Riemst bewaard. Het groot aantal beschermde monumenten in de gemeente (ongeveer 100) spreekt voor zich. Riemst behoort hiermee - naast historische steden als Sint-Truiden of Tongeren - tot de gemeenten met het meest beschermende erfgoed in de provincie. Verscheidene burgers leveren mooie inspanningen om de grote Haspengouwse hoeves, de mergelwoningen en ander karakteristiek erfgoed in ere te houden en een gepaste nieuwe bestemming te geven. In het voorbije jaar leverden we een vijftal bouwvergunningen af voor de grondige restauratie en (gedeeltelijke) herbestemming van een waardevolle hoeve. Tal van andere renovatiedossiers zijn in behandeling of gepland. Ze worden opgevolgd en begeleid door de bevoegde gemeentelijke diensten, Zolad+ en Onroerend Erfgoed Limburg.
Hoe zit het met de finaniering?
Het gemeentebestuur maakt zelf ook het nodige geld vrij voor het onderhoud van het openbare erfgoed. Zo startten in november 2011 de werken aan de toren en aan het dak van de Sint-Albunuskerk in Vlijtingen. Er zijn ook werken gepland aan de kerken van Riemst-dorp, Zichen-Bolder en Millen. Hierbij kunnen we rekenen op subsidies van het Vlaamse gewest en van het provinciebestuur. Die dekken tot 80% van de kosten. Ook aan de Waterburcht in Millen voorzien we dit jaar enkele onderhoudswerken.