Restauratiepremie voor smokkelmolen in Riemst-Kanne

Op 25 september 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 409.066,12 euro toe voor de restauratie van de smokkelmolen in Neerkanne, een deelgemeente van Riemst. De sinds 1981 beschermde watermolen maakt samen met zijn omgeving deel uit van een beschermd stad- en dorpsgezicht. Op vandaag doet de molen enkel nog dienst als woning.

Met deze restauratiepremie zal het molengebouw, met inbegrip van het sluiswerk en het waterrad, gerestaureerd worden tot een privéwoning en een gastenverblijf”, aldus minister Bourgeois. “Deze restauratie en passende herbestemming zorgt ervoor dat dit bijzondere gebouw bewaard blijft en een toekomst krijgt. Bovendien is dit project ook ecologisch verantwoord: ook de watermolenmechaniek zal worden gerestaureerd waardoor het mogelijk wordt om met de molen groene energie op te wekken. Hiervoor wordt aan de buitenzijde van het molengebouw een wateraanvoergeul aangelegd.”

De molen dateert van voor 1640, en werd herbouwd in 1650, waarbij het jaartal 1650 in ijzeren muurankers in de gevel werd aangebracht. De watermolen functioneerde met onderslagrad op de Jeker. Sinds 1969 is de watermolen stilgelegd en is het rad vervangen door een decoratieve versie. Zijn karakteristieke uitzicht heeft hij te danken aan de witte mergelsteen waaruit hij is opgetrokken. Het binnenwerk van de molen is nog grotendeels aanwezig.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is