Frisgroen op de begraafplaatsen

Op 28 oktober 2011

Wegens de restauratiewerken aan de kerk van Genoelselderen werd dit kerkhof als eerste aangepakt. Op het kerkhof van Zichen werden na de herinrichting van de Kerkstraat ook bomen aangeplant. De positieve ervaringen stimuleren ons om dit initiatief voort te zetten. Daarom worden volgend voorjaar ook de kerkhoven van Membruggen en Riemst (her)aangelegd. De bomen werden er trouwens al aangeplant.

Werkwijze

De opwaardering gebeurde o.a. door bomen aan te planten, bodembedekkers tussen de gedenkstenen te voorzien en gras in te zaaien. Omdat vroeger op de kiezelstroken massaal sproeistoffen werden gebruikt, moest eerst de grond worden afgegraven en vervangen door een nieuwe laag vruchtbare teelaarde. De hele omvorming is in feite een eenvoudige oplossing die de stenen massa van een oud kerkhof verzacht en er een nieuw uitzicht aan geeft. Zo'n opfrisbeurt kan een op zich treurig bezoek een stukje aangenaam maken.

Voor kenners en geïnteresseerden

Bij de heraanleg hebben we gebruikt:

  • 60 m³ nieuwe teelaarde
  • 2 weken inzet van het personeel van de dienst Begraafplaatsen
  • 40 m² sedum-matten als bodembedekkers tussen de gedenkstenen.
  • low-maintenance gras dat minder maaibeurten vereist
  • parbomen die op bloei en herfstkleur werden selecteerd: 11 Ostrya carpinifolia, 2 Paulownia tomentosa, 11 Parrotia persica, 4 Carya ovata, 12 Acer rubrum 'Scanlon'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is