Duurzame ontwikkeling, weet je nog wat dat is?

Op 14 januari 2011

Duurzame ontwikkeling is een abstract begrip dat we in ons dagelijks leven op duizend en één manieren concreet kunnen invullen. Het draait voor een groot gedeelte om respect voor de medemens in onze omgeving, maar ook in de rest van de wereld, voor de natuur en de draagkracht van de aarde, voor de huidige generatie maar ook voor de mensen die na ons komen.

Onze planeet kan niet groeien. Haar draagkracht en haar natuurlijke rijkdommen zijn beperkt. Ook de mens heeft limieten. Te veel sociale druk, stress, vervreemding en/of milieuvervuiling deugen allemaal niet voor de gezondheid. Bij duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling van de economie afgestemd op de samenleving en niet andersom.

Waarom is een dergelijke verandering nodig?

Voor alles wat we consumeren en produceren is grondoppervlakte nodig: om te wonen, voor fietspaden, het speelplein, de akkers waar ons voedsel wordt geteeld, de grond waarin aardolie zit en waarmee onze energie wordt gemaakt, enz. De ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel oppervlakte aarde nodig is om te voorzien in de levensstijl van een persoon, gemeente of land.

Herinner je de ecologische voetafdruk

De gemiddelde wereldburger heeft nu een ecologische voetafdruk van ongeveer 2,3 ha. dat is al 43% meer dan er beschikbaar is. De voetafdruk van de gemiddelde belg gaat zelfs tot 4,9 ha ... Om te leven en te consumeren zoals wij Belgen, zou de mensheid drie planeten nodig hebben. Daarvoor verbruiken en vervuilen we veel meer dan de aarde aankan. Dat beginnen we stilaan te voelen. Door de uitstoot van broeikasgassen stijgen de temperaturen wereldwijd en nemen externe weersomstandigheden toe.

Wat kan je zelf doen?

Duurzame ontwikkeling is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Ondertussen - bijna 20 jaar na de invoering van de term duurzame ontwikkeling - bestaan er al een heleboel interessante initiatieven. Wil je in je eigen omgeving meewerken aan duurzame ontwikkeling, met je vereniging, je klas, ... ? Dat kan:

  • Ga op een efficiënte manier met energie en water om;
  • Investeer om je huis goed te isoleren en om hernieuwbare energie te gebruiken;
  • Let op je voeding: eet lokale, seizoensgebonden groenten en eet minder vleees;
  • Laat de auto wat vaker aan de kant staan, ga te voet of met de fiets of neem het openbaar vervoer.

Op www.verdraaidewereld.be vind je interessante tips om duurzamer te leven. op www.wwf-footprint.be kan je je eigen voetafdruk berekenen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is