U bent hier
Duurzaam onkruidbeheer
Om de gevolgen van bestrijdingsmiddelen voor milieu en gezondheid te beperken, kwam er in 2001 een Vlaams decreet. De bedoeling is om het gebruik van bestrijdingsmiddelen af te bouwen.
Onze Groendienst heeft een reductieplan opgesteld voor onkruidbestrijding. Hiermee willen we het herbicidengebruik op verhardingen en in openbare plantsoenen afbouwen.
Hoe gaan we precies te werk?
Momenteel wordt 50% van het openbaar domein van de gemeente (ten oosten van de gewestwegen Bilzersteenweg en Visésteenweg) alternatief beheerd. Dit wil zeggen dat we methoden gebruiken zoals branden, schoffelen, borstelen, enz.
Hierbij worden vooral de bovengrondse delen van de plant vernietigd en in mindere mate de ondergrondse wortels. Dit is een duurdere methode omdat we meermaals onkruid in één seizoen moeten verwijderen. In de andere helft van de gemeente gebruiken we wel nog chemische middelen, maar ook hier verandert er veel. De bestratingen waar onkruidgroei aanwezig is, behandelen we met de zogenaamde 'Select-Spray'. Daarmee bestrijden we onkruid als dit ook werkelijk aanwezig is. Voorbeeldje: op bestratingen die voor 50% bedekt zijn met onkruid, spuiten we met de Select-Spray-methode effectief en uitsluitend deze 50% dankzij detectoten. Zo komen er minder chemische stoffen in het milieu.
Begrip en verdraagzaamheid
Aangezien het gemeentebestuur van plan is om minder sproeistoffen te gebruiken ter uitvoering van de bestaande regelgeving en wegens de veranderde methoden betekent dit ook dat je af en toe meer onkruid in het openbaar domein zult zien. In ruil voor een gezonder leefmilieu verwachten we dat je dat erbij neemt.
Nog maar het begin
De afbouw van het gebruik van bestrijdingsmiddelen gaan we mettertijd verder uitbreiden. Onkruidbestrijding wordt nog meer geoptimaliseerd door o.a. het gebruik van meer efficiënte alternatieve methoden. Zo denken we eraan om die bij de (her)aanleg van openbare plantsoenen al in de ontwerpfase te integreren. Zo vermijden we de groei van onkruid waar we dat niet wensen.
Als alle inwoners meedoen
De gemeente geeft het goede voorbeeld, maar een gezonde omgevind heeft pas effect als je ook meedoet. Het beperken van pesticiden kan immers ook in en rond het huis en in de tuin. Kies een milieuvriendelijke manier om onkruid te verwijderen en grijp pas naar de spuitbus als andere middeltjes niet helpen. Meer tips? Surf naar www.zonderisgezonder.be