De nieuwe geluidsnormen: we hebben oog voor je oor.

Op 30 oktober 2012

In de loop van 2011 kwam er een nieuwe wetgeving voor geluidsnormen. Deze is van toepassing vanaf 1 januari 2013.

In plaats van geluidsnormen op basis van de grootte van de inrichting komt er een algemene regel voor geluidsnormen voor inrichtingen waarin elektronische versterkte muziek wordt gespeeld (fuiven, rockoptredens, fitnessruimte, ...).

Waarom nieuwe geluidsnormen?

De invoering van de nieuwe geluidsnormen dienen niet om de jeugd en muziekgroepen te treiteren zoals vaak wordt beweerd. Ze hebben alleen de goede gezondheid van deze groep voor ogen. De laatste jaren zijn de klachten van tinnitus (een constant geluid in de oren) en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) sterk toegenomen. Niet alleen het publiek, ook bij artiesten. Bekende voorbeelden zijn Bono en Neil Young en in België Stijn Meuris en Bart Peeters. Daarom wil het gemeentebestuur dat deze geluidsnormen correct worden toegepast en dat iedereen hierover juist wordt geïnformeerd. De gezondheid van onze bewoners ligt mij namelijk nauw aan het hart.

Drie categorieën

Vanaf 1 januari 2013 wordt het aantal toegelaten decibels afhankelijk gesteld van de categorie waarin de exploitant van de zaal zich heeft ingeschreven. Er gelden 3 categorieën:

1. maximaal geluidsniveau lager of gelijk aan 85 dB(A) Laeq, 15 min.: niet ingedeelde muziekactiviteit.

2. maximaal geluidsniveau lager of gelijk aan 95 dB(A) Laeq, 15min.: melding klasse 3.

3. maximaal geluidsniveau lager of gelijk aan 100 dB(A) Laeq, 60 min.: milieuvergunning klasse 2.

Bij de laatste 2 categorieën ontstaan er verplichtingen voor de organisator van de activiteit. Zo moet het geluidsniveau gedurende de volledige activiteit gemeten worden en duidelijk zichtbaar zijn. Bij de laatste categorie is zelfs een registratie van het geluidsniveau verplicht en moeten er gratis oordopjes worden aangeboden.

Wat kun je van ons verwachten?

Wij willen er zeker van zijn dat onze burgers - vooral jongeren - geen oorschade meer oplopen door overdadig geluid. Om dit te bereiken, willen we de vereniging die muzikale evenementen organiseert de kans geven om zich gemakkelijk aan de regels te houden. Door een samenwerking tussen de diensten Milieu en Jeugd kunnen we binnenkort - via de Uitleendienst - aan organiserende verenigingen een geluidsmeter aanbieden tegen een uiteraard zeer gunstige prijs. In jeugdhuis De Plekker voorzien we trouwens sowieso een permanente geluidsmeter en gratis oordopjes zodat de jeugd er zonder problemen optredens kan blijven bijwonen. Meer informatie over dit onderwerp verkrijg je bij de diensten Milieu en Jeugd en op http://www.lne.be/themas/hinder-en-risicos/geluidshinder/beleid/muziek. In de loop van november volgen nog informatievergaderingen voor verenigingen die we binnenkort gaan aankondigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is