Brug van Vroenhoven wacht op uitbater

Op 9 november 2010

“Ik ben nooit voorstander geweest van de nieuwe brug”, zegt de Riemstse schepen van Toerisme en Monumenten & Landschappen Jan Peumans (N-VA). “De oude brug was een beschermd monument en had tenminste een ziel. De pijlers van de nieuwe brug vind ik fantastisch, maar de bovenkant is niet mooi.”

Verhogen

“Die nieuwe brug kost 27 miljoen euro. Dat is ongelooflijk veel geld. Ik vind dat zo’n groot bedrag beter geïnvesteerd kon worden. Over het Albertkanaal liggen bijvoorbeeld nog meer dan dertig andere bruggen. Met dat geld had een aantal bruggen verhoogd kunnen worden. Nu kunnen er drie containers op een schip, bij een verhoging zouden er dat vier zijn. Qua rendement een zeer groot verschil”, stelt Peumans.

“Bovendien is er sinds 1964 al sprake van een verbreding van het Albertkanaal. Die werken zijn nog steeds niet afgerond. Dan kan je moeilijk spreken van een efficiënte werking van de overheid.”

Infokantoor

“Bouwheer nv De Scheepvaart vroeg ons om ons toeristisch infokantoor naar de brug te verplaatsen, maar de gemeente kan de faciliteiten bij de brug niet uitbaten. Dan zouden we naast extra personeel ook jaarlijks 2.500 euro huur voor 50 m² moeten betalen. Dat kost echt te veel geld en met 50 m² heb je ook niet genoeg ruimte.

Bovendien ligt het toeristisch infokantoor nu centraal in Riemst. Bij een verplaatsing zou de toegankelijkheid niet meer optimaal zijn.”

Openluchttheater

“Wie er dan voor de uitbating zal zorgen? Dat vraag ik mij ook af. Het complex is te groot en er is een gebrek aan korte- en langetermijnvisie bij De Scheepvaart. Zo komt er bijvoorbeeld een openluchttheater. Welke visie zit daarachter? Wie gaat er spelen? Antwoorden op die simpele vragen ontbreken. Het zou nochtans jammer zijn als er geen oplossing komt. Het is een schitterende site.”

Kandidaten

“Er is nog niet beslist wie voor de uitbating zal zorgen”, reageert Willy Vandeurzen, woordvoerder van nv De Scheepvaart.

“De gemeente Riemst mag daar mee voor zorgen, maar dat is zeker geen vereiste. Er zijn - vooral particuliere - kandidaten genoeg, maar zo’n keuze moet weloverwogen gemaakt worden. De brug kost stukken van mensen, dan moet je zeker zijn dat je iets in de plaats krijgt. De klimmuur kan bijvoorbeeld uitgebaat worden door een vereniging die zich daarin specialiseert. Het is een toplocatie, er zijn dus genoeg mogelijkheden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is