U bent hier
Bestrijding wateroverlast
In 2003 lieten we een studie uitvoeren om de knelpunten inzake wateroverlast in kaart te brengen en om te onderzoeken welke maatregelen we hiertegen konden nemen. Dit heeft geresulteerd in het 'Erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan Riemst'.
Tweevoudig probleem
Het eerste heet erosie. Hierbij komen bodemdeeltjes los door een bewegende factor (wind, regen e.d.) en worden ze getransporteerd. Het tweede probleem is de wateroverlast. Dat laatste is voor een belangrijk deel mee de oorzaak van erosie.
Verregaande gevolgen
Bodemerosie is nefast voor zowel het milieu als voor de bewoners en landbouwers. Als we tegen erosie niets ondernemen, stijgt de kans op wateroverlast zienderogen. Vooral voor de landbouwers kunnen de gevolgen van erosie aanzienlijk zijn. Denk maar aan de afname van de bodemvruchtbaarheid, het verlies van grond en het mogelijke wegspoelen van gewassen.
Aanpak
Naast de teelttechnische en vegetatieve maatregelen die gedeeltelijk al werden genomen, dringen ook structurele maatregelen zich op. Dat kan door het aanleggen van dammen en wachtbekkens. Die wachtbekkens worden zo aangelegd dat ze bij hevige of langdurige regenval het water kunnen bufferen om daarna gecontroleerd leeg te lopen via het afvoerstelsel voor regenwater. We sommen enkele van deze constructies op:
- Millen - Rukkelingenweg: bufferbekken van 4.500 m³. Om zoveel mogelijk water te kunnen opvangen, kwam er ook een verhoging in de weg zodat het water naar het bekken wordt afgeleid.
- Val-Meer - Mielenstraat: bufferbekken van 6.000 m³. De bestaande beek wordt naar het bufferbekken afgeleid en de weg werd er verhoogd. Door middel van een schuifafsluiter kan het bekken vertraagd leeglopen.
- Vlijtingen - 'Hezewater': bufferbaken van 11.000 m³. Dit bekken, beheerd door de provincie, vangt het water op afkomstig van het grondgebied Bilzen. Ook hier een vertraagde leegloop via een schuifafsluiter.
Resultaat
In totaal werd er in de voorbije 9 jaar een opvangvolume van meer dan 120.000 m³ gecreëerd om onze dorpen te beschermen tegen wateroverlast; en met resultaat! In het erosiebestrijdings- en waterbeheersingsplan staan nog maatregelen. Die werden weliswaar nog niet uitgevoerd, maar krijgt alleszins onze aandacht in de komende maanden en jaren.