Begraafplaatsen Zussen en Val-Meer breiden uit en ... zien er anders uit

Op 6 september 2012

In de uitbreidingsplannen voor deze begraafplaatsen die de gemeenteraad in juli goedkeurde, zit een concept vervat dat in principe toepasselijk wordt voor alle begraafplaatsen. Dit geldt voor zowel de nieuwe gedeelten (= uitbreiding) als voor de bestaande gedeelten.

Het concept staat voor continuïteit van ruimtelijke herkenbaarheid en kwaliteit, maar ook voor het onderhoud. In deze visie staat een parkachtige zone centraal.

Opvallendste elementen

De parkachtige zone waarover we het zojuist hadden, wordt gecreëerd door een:

  • uitnodigende toegangszone;
  • logische structuur van hoofd- en zijpaden, hetgeen bij de bezoeker voor een betere oriëntatie zorgt;
  • afgebakende 'technische ruimte' met afvalbakken, watervoorzieningen, dienstingang, ..., alle ontrokken aan het gezicht;

De belangrijkste plek en tegelijk het accent van de totale zone wordt een groene rust- en bezinningsplek, uitkijkend op het omliggende landschap of - zoals in Val-Meer - op de boomgaarden.

Kortom, er komen minder verhardingen maar veel meer groen in de plaats dan voorheen.

Ook interessant om weten

Daarnaast doen we aan ruimtebesparing van zo'n 20%. Dat doen we door voortaan te kiezen voor zogenaamde rugstenen als monument i.p.v. de gebruikelijke grafmonumenten met platte stenen. Voor deze klassieke grafstenen blijft niettemin nog een gedeelte behouden. De uitbreidingen voor Zussen en Val-Meer beslaan een oppervlakte van resp. 2.500 m² en 3.425 m². Op termijn wordt ook overwogen om per begraafplaats een overkapping te voorzien.

Wanneer?

Beide uitbreidingen worden uitgevoerd door de Technische Dienst. Aan de uitbreiding in Zussen wordt dit najaar nog begonnen, terwijl de uitbreiding in Val-Meer voor 2013 is gepland. De kostprijs voor aankoop van de benodigde materialen wordt geraamd op 30.000 euro per uitbreiding.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is