"Dit uitzicht vind je nergens"

Op 16 december 2011

De nieuwe brug in Vroenhoven onderscheidt zich zowel op architecturaal als financieel gebied van andere bruggen. Het ontwerp kwam tot stand na een ongebruikelijke samenwerking tussen ingenieur Laurent Ney en kunstenaar Jozef Legrand. Het kostenplaatje bedraagt maar liefst 27 miljoen euro. De ontwerpers integreerden de oorlogsbunker, een openluchttheater, horeca- en museumruimte, de grootste klimmuur van België, uitkijkpunten en verscheidene zalen in het complex. "Op landschappelijk vlak is de brug uniek in België", zegt schepen van Toerisme Jan Peumans. "Vanuit de cafetaria heb je een fantastisch uitzicht, dat je nergens anders aantreft. Noem het gerust de Grand Canyon van Vlaanderen. Voor de mensen die uit Maastricht komen, vormt de brug bovendien een mooie toegang tot ons land."

"De brug biedt enorm veel mogelijkheden. De vorm is er, de inhoud moet nog bepaald worden. Ik pleit alvast voor een multimediale uitbating. Mensen willen wat beleven als ze iets bezoeken. Enkele borden met foto's volstaan niet meer. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren werkt bijvoorbeeld erg interactief, die aanpak bevalt me. In Vroenhoven kan heel wat verteld worden over het Albertkanaal tijdens deTweede Wereldoorlog en de bouw en uitbreiding ervan. Maar dat is werk voor de toekomstige uitbater."

"Een multimediale invulling ligt inderdaad voor de hand", zegt Willy Vandeurzen, woordvoerder van bouwheer nv De Scheepvaart.

"Er moet een speciale beleving zijn, waarvoor bussen uit West-Vlaanderen naar Riemst willen rijden. Onlangs lanceerden we een offerte voor de uitbating van de horecaruimte. Daar was heel wat belangstelling voor, binnen enkele weken wordt de uitbater aangeduid. Hij moet voor de inrichting zorgen, maar hij krijgt wel een fantastische locatie in de plaats."

"Het project kostte enorm veel geld, dan is het ook de bedoeling dat het gebouw ten dienste staat van de regio. Verenigingen kunnen gebruik maken van het openluchttheater en moeten geen torenhoge kosten vrezen. We denken ook aan een bezoekerscentrum met de binnenvaart als centraal thema. Veel scholen vroegen al of ze de sluis konden bekijken. Uiteraard besteden we ook aandacht aan het oorlogsverleden, want de Tweede Wereldoorlog begon voor België in Vroenhoven. Bedoeling is de museumruimte in de tweede helft van 2012 in gebruik te nemen. Met een toeristische route willen we de bezoekers ertoe aanzetten om andere trekpleisters in de buurt te bezichtigen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is